No. 24: Een doos vol strategie

De overeenkomst tussen Lego en de manier waarop op je aan je bedrijfsplan werkt hebben meer gemeen dan alleen bouwstenen aan elkaar verbinden. Een kort verhaaltje en 5 eenvoudige regels:

Achteloos

Veruit de meesten van ons speelde vroeger wel eens met Lego. Toen je nog echt klein was klikte24-lego2 je achteloos blokjes aan elkaar, en wat was je trots op het resultaat! Naarmate je groter werd nam de complexiteit toe. Schitterende plaatjes op de doos lieten je zien wat er allemaal mogelijk was. Om zoiets prachtigs te maken moest je natuurlijk wel stapje voor stapje aan de verschillende onderdelen werken, constant met de instructies en het plaatje op de doos voor ogen. Steeds meer mensen interesseren zich voor jouw bouwwerk. Behalve je vader of moeder willen ook opeens neefjes, nichtjes, vriendjes en zo’n beetje de rest van de wereld zich met jouw bouwwerk bemoeien. Met de één ging dat makkelijk, de ander bleef gewoon achteloos klikken, weer een ander smeet de blokjes in een woede aanval door de kamer. Samen iets moois bouwen is niet eenvoudig!

Steentje voor steentje, met moeite bij elkaar gezocht, met zorg aan elkaar verbonden, fout gedaan, afgebroken en weer opnieuw begonnen. Je werkte er uren en soms dagenlang aan, net zo lang totdat ook dat stukje van het plaatje klopt en je aan een nieuwe pagina kon beginnen.

Trots

Maar dan; met bloed, zweet en tranen leg je de laatste hand en is het plaatje van jouw doos werkelijkheid geworden. Met een gemengd gevoel van trots en leegte geniet je van het moment. Trots omdat een mooie prestatie hebt geleverd, al dan niet met hulp van Lego helden om je heen. Leeg omdat …ja omdat je nu meer wil, je hebt de volgende doos al zien staan. Het volgende plaatje staat al haast op je netvlies gebrand.

Jouw doos anno 2017

Heb je jouw eigen bouwwerk goed in beeld?

 • 24-questionmarkBen je nog klein? Leg de lat niet te hoog.
 • Wordt je al groter? Welk plaatje staat er op jouw doos?
 • Wie bemoeit zich met jouw bouwwerk?
 • Snapt iedereen aan welk onderdeel jij werkt?
 • Wie laat je meebouwen? En wie niet?
 • Maak jij eerst elke pagina af, of stoom je snel door naar de volgende?
 • Sta je stil bij de prestatie die je levert?
 • Op welk moment krijg jij aandacht voor de volgende doos?

Natuurlijk is de praktijk weerbarstig en veel ingewikkelder dan met Lego spelen. Tegelijkertijd is de overeenkomst verbluffend. End-2-end denken, programmamanagement, synergie, samenwerken, doel voor ogen. Het past allemaal in het spel.

 

Zolang je maar 5 eenvoudige regels volgt:24-five

 1. You learn as you play.
 2. Follow your script.
 3. Let others in on the fun.
 4. Keep the end in mind.
 5. Be proud of your accomplishments.

Martijn Mevissen

FlowNova.nl

06-22044608