No. 17: Trekken aan het gras

Beeld je de volgende situatie in:

Je bent ambitieus en je hebt samen met je team een uitdagend doel geformuleerd. De eerste reacties bestaan uit opgetrokken wenkbrauwen en licht zenuwachtig gedraai op de stoel; dit wordt niet gemakkelijk!!

Fokke-en-Sukke-kunnen-er-niet-meer-tegen-161008(1798)Als je iets graag wil ben je al snel bereid er alles voor te doen. Je werkt hard, voor je gevoel geef je alles om je doel te halen. Om de voortgang te bewaken en tijdig op te leveren duw en trek je om beweging in de organisatie te krijgen. Je voert gesprekken, zit vol in de overtuigende modus en blijft drukken om voortgang te realiseren. En de volgende dag? Dan trek je er nog iets harder aan. Je stresslevels lopen regelmatig op en bij gelegenheid schiet je uit je slof omdat het resultaat achterblijft. Je bent niet de leukste collega zal ik maar zeggen…

Ik heb zelf ook regelmatig op deze manier geprobeerd mijn doelen te halen en mijn ambities waar te maken. Tot ik tijdens mijn loopbaan bij Ahold een training over persoonlijk leiderschap volgde. Ik zal niet teveel uitweiden over de inhoud hiervan. De kern van de training kwam voor mij hard binnen:

Het gras groeit niet sneller als je er aan trekt. BAMM!

Zo simpel als het lijkt, zo moeilijk vond ik de eenvoud er van te accepteren. Tegelijkertijd werd alles ineens wel een stuk duidelijker. Sta jij ook regelmatig “aan het gras te trekken” omdat je wil dat het groeit? Dan heb ik een paar tips voor je.

  1. Gras groeit goed onder de juiste conditiestrekken aan gras
  2. Onder 12 graden celcius stopt gras met groeien
  3. Regelmatig maaien bevordert de groei
  4. Om mossen die het gras vernielen te voorkomen is 1 x maal per jaar verticuteren noodzakelijk
  5. Toevoegen van kalk en bemesting houdt het gras van goede kwaliteit
  6. Het gras van de buren blijft altijd groener, live with it!

 

Ook als je ambitie verder gaat dan het aanleggen van de “the perfect lawn” kunnen deze tips je goed helpen. Onder welke omstandigheden opereert jouw team? Is de atmosfeer goed om een topprestatie te leveren? Besteed je voldoende aandacht aan de randvoorwaarden en juist voedingsbodem? Leidt je, of laat je je leiden? Je zult zien dat het gras vanzelf groeit als je meer aandacht voor de competenties van je team , als je meer stuurt op de juiste input dan op het resultaat. Het groeit niet harder als je er aan trekt, wel als je zorgt voor de juiste omstandigheden.

green gras

Martijn Mevissen

FlowNova.nl

06-22044608