No.12 ; Find your wow!

“Je moet het talent van je medewerkers inzetten, zet je medewerkers in hun kracht, haal het beste uit je mensen.”  Weinig managers zullen dit tegenspreken. Het lijkt immers nogal duidelijk, het aloude spreekwoord “hoe meer zielen hoe meer vreugd” speculeert al op de hoeveelheid plezier die je kunt beleven als je maar meer gedachten laten participeren in het proces. Maar hoe bestuur je dat? Als iedereen zijn ideeën maar begint te spuien en vooral doet wat hij leuk vindt wordt het een zooitje, toch?

Aan de basis ligt echter nog een andere vraag. Waar ben ik eigenlijk goed in?  “ WOW! Wat heb je dat goed gedaan zeg!”. Van zo’n compliment wordt iedereen blij, je kunt een glimlach nauwelijks onderdrukken. En waarom zou je ook, het geeft je een goed gevoel over jezelf en je prestaties.                                       be proud.

find your wowMaar wat heb je gedaan om zoveel bewondering te oogsten? Bedenk eens drie situaties waarin de mensen om je heen, je vrienden, je collega’s of je baas jou overladen met “WOW’s”.  Neem de tijd………  Heb je ze? mooi! Dat is de eerst stap in finding your wow! Maar nu verder; welk gedrag hoorde er bij jouw WOW?  Ik durf er wat voor te wedden dat je vooral “WOW’s” hoort als je iets doet wat je leuk vindt, waar je goed in bent of blij van wordt. Voor de één zit dit in zachte factoren zoals een manier van samenwerken, voor de ander is dat puur op technische vaardigheden.

Als je weet waar je goed in bent, verstop dat dan niet tussen allerlei dingen waar je ook graag goed in wil worden maar minder talent voor hebt. Als je weet waar je goed in bent, excelleer er in en word de beste in dat wat je leuk vindt.  Niet alleen jij zelf, maar ook de mensen om je heen zullen dat op waarde weten te schatten.  

be brilliant

Ga nog even terug naar jouw eigen drie “WOW’s”. Neem opnieuw even de tijd, omschrijf jouw WOW in een paar korte zinnen, benoem welke gedrag jij toen liet zien. Maak van jouw WOW jouw Way Of Working. Accepteer dat je soms ook dingen doet die minder leuk zijn, maar als het aankomt op jouw WOW, go for it! Dat is deels ook het antwoord op hoe te sturen als iedereen participeert. Zorg dat je team opgeteld de beste is door het team samen te stellen uit verschillende en elkaar aanvullende mensen. Zo komt ieders WOW moment aan bod. Zorg voor een sfeer waarin iedereen gehoord en gewaardeerd wordt, zonder dat het een bureaucratische heksenketel wordt. Voedt je team met WOW’s.

En voor de managers onder ons nog even een paar gewetensvragen; Hoeveel WOW’s oogst jij voor jouw stijl van leiderschap? Is leiding geven jouw WOW?Wat deed je voor die WOW en welk gedrag liet je zien? 

be yourselfDid you find you WOW?

Bel met

Martijn Mevissen 06-22044608

Marcel Herwegh 06-23343574

Alex van Wel 06-10837242

of mail naar info@getyessed.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *