Logisch volgens Marcel van Getyessed; No.1Banner-GetYessed-logoNEW


In vorm zijn staat o.a. voor scherpte, lekker in je vel zitten, op de top van je mogelijkheden acteren. In vorm zijn leidt ook tot zelfvertrouwen, overwinnen en inspiratie. Vragen die mij vaak bezig houden zijn: Hoe zie je dat een organisatie in vorm is? Ben ik zelf in vorm? Ben ik in staat om weer in optimale vorm te komen? Is dat dan genoeg om mijn doelstellingen te kunnen realiseren? Hoe onderhoud ik me zelf en mijn organisatie om in vorm te blijven? Leidt topvorm ook altijd tot winst?

Allemaal vragen waar je niet zo eenvoudig antwoord op kunt geven, maar er kan wel een herkenbare vergelijking getrokken worden met topsport. In het voetbal bijvoorbeeld zie je dat (top)clubs zich actief uitspreken over hun ambitie. Het halen van de champions-league is vaak een vereiste en men wil en verwacht ook nog een goede prestatie in het toernooi zelf. Dit wil men graag doen met behulp van zelf opgeleide jonge spelers die vanuit een belofteteam door zouden moeten stromen naar het eerste elftal. Er wordt dan vaak gezegd dat iedereen in topvorm moet zijn om de gestelde doelstelling waar te maken. Gelukkig zijn steeds meer mensen zich er van bewust dat je met elf topspelers nog geen topteam hebt. Een gezonde geest en een topconditie zijn essentieel om de benodigde topvorm te bereiken voor zowel de club als de individuele speler

In de sport wordt het creëren van een topsportklimaat door middel van specialistische begeleiding op vele gebieden ( trainers, voeding) en een heldere structuur steeds belangrijker. De randvoorwaarden moeten goed zijn om goed te kunnen presteren. De ballen met de juiste hardheid, het eten afgepast en met de juiste hoeveelheid koolhydraten, specialistische goed opgeleide trainers worden aangesteld, meetinstrumenten worden ingezet om de fysieke gesteldheid van de spelers te bekijken. Ook “mental” coaches zijn geen uitzondering meer in de topsport. Alle benodigde ingrediënten zullen dus moeten kloppen om in topvorm te komen en te blijven.

Hoe is dat in het bedrijfsleven? Zijn we ons bewust dat als we een nieuw geavanceerd systeem hebben aangekocht dit vaak te vergelijken is met het spelen van de champions-league? Ook hier zijn de ingrediënten belangrijk die de prestaties moeten versterken. Om een wedstrijd goed te kunnen spelen zullen de medewerkers dus juist in topvorm moeten zijn. Geef ze de juiste voeding en middelen, test de fysieke en mentale gesteldheid, bereidt ze voor op wat komen gaat en bovenal laat je inspireren door de goede ideeën. Laten we dus een voorbeeld nemen aan de sport door de spelers die het uiteindelijk op de werkvloer waar moeten maken centraal te gaan stellen en juist hen het podium te geven!